Si algu desitja rebre un correu electrònic quan es publiquen coses al bloc que envie un correu a associaciolullal@gmail.com.

D'altra banda, com sempre, tots aquells que desitgen contribuir al bloc mitjançant articles poden adreçar-se al mateix correu i se'ls enviaran els permissos necessaris
.

martes, 10 de abril de 2007

L'Alguer, aquell gran oblidat

Com molts de vosaltres sabreu el domini lingüístic de la nostra llengua abraça des d'Andorra a Alacant, alguns pobles de la franja de Terol, on es parla el que ells anomenen "Xapurriao", el poblat del Carxe, que casualitats de la vida, abans de la transició democratica parlava en gran mesura en català perquè els seus xiquets anaven a l'escola als pobles veïns del País Valencià i la ciutat de l'Alguer, a Sardenya (Itàlia).
Doncs bé, és aquesta última la més oblidada de tot el domini. El procés de substitució lingüística ha estat demolidor i, a hores d'ara, l'italià ha esdevingut la llengua predominant gràcies, en part, al poc interès demostrat per les autoritats locals en la promoció i l'us de la nostra llengua, arribada a aquelles contrades durant el període d'expansió de la corona catalano-aragonesa.
Es pot ben dir que els darrers 40 anys han estat decisius en el procés de substitució i s'ha passat d'un estat de bilingüísme majoritari al monolingüísme italià més dur.
Aquest procés s'ha vist beneficiat per la manca de regulació de la llengua a aquell territori i els pocs recursos que s'hi destinen a la seua promoció. Una de les poques iniciatives qu es'han dut a terme a l'Alguer és la creació d'una televisió que emet la meitat de la seua programació en català.
És aquest un dels grans perills que corre el País Valencià, i una de les raons per demanar una llengua cohesionada i forta. No podem afrontar els reptes de futur si sempre existeixen divergències sobre la identitat de la llengua que utilitzem a ambdues parts del riu Sènia i seria necessari crear un òrgan suprapolític que posara un poc d'ordre sobre l'us de la llengua a les diferents administracions.
Si voleu més informació podeu consultar qualsevol dels links següents.
S'alighera
Vilaweb

I.Branchadell

2 comentarios:

maria dijo...

Hola!
Ja estic ací, intentaré fer el que puga i anar aportant cosetes. M'agradat molt la idea del blog, fa falta gent per promoure més les nostres tradicions i cultura, què no és poca, en cara que més d'un pense el contrari i se la vullga carregar.El que es té que fer és mostrar-la sense cap tipus de vergonya, hem d'estar orgullosos de les nostres arrels i els nostres avantpassats, i així no arribarem a estar com a l'Alguer,pense que mentre hi haja gent segura de la seva identitat com a poble sempre hi haurà una petita llum d'esperança en aquests temes.
Un beset i enhorabona al creador d'aquest blog!!

Anónimo dijo...

Sóc Guzman, encara no m´he donat d´alta però ho intenaré.
No havia entrat encara a la pàgina i em sembla molt interessant. Felicitats Nacho, t´ho has currat!
Pel que fa al article, m´ha encantat perquè la situació que pateix ara el català de l´Alguer pot ser la que es produesca aci en un periode no massa llunyà.
Per això farem el que estiga en les nostres mans per a impedir que els nostres polítics puguen aconseguir el seu objectiu.
Tu ja has complit fent aquesta pàgina, ara nosaltres haurem d´escriure articles, pots tenir-lo per segur.
Per cert, el dissabte n´hi ha manifestació per l´assumpte de TV3.